• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve waarvan het gebouw parallel aan de straat in de jaren 1860 grotendeels vervangen werd door twee aaneenpalende huizen, heden links taverne-restaurant zogenaamd "Den Eglantier" (nummer 15) en rechts nummer 17, een woning met recent voorkomen door wijziging voorgevel.

Nummer 15. Achterin gelegen boerenwoning onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Naar het zuidoosten georiënteerde, verankerde en okergeelgeschilderde bakstenen lijstgevel van vier traveeën; naar verluidt voorheen met jaartal 1867 op zoldering verwijzend naar de bouwperiode. Licht getoogde muuropeningen. Overschilderde rechthoekige gesinterde bakstenen deuromlijsting met geometrisch getraceerd bovenlicht.

Binnenhuis met nog aanwezige balklaag. Lange overwelfde kelder aan achterzijde, doorlopend onder nummer 17, wellicht rest van voorgaand huis.

Omsloten voorerf met verschillende paren bakstenen pijlers onder meer van bewaard ijzeren toegangshek aan de straat en naast de woning, mogelijk bij begin van vroegere dreef naar Rijksweg.

Ten zuidwesten, zijdelings aan de straat palende, vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur in baksteenbouw, onder hoog golfplaten zadeldak, met vlechtingen in straatpuntgevel.

Kleine vroegere bedrijfsgebouwen aan de straatzijde onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat).

Auteurs: Verbeeck, Mieke