Kloostercomplex van de annonciaden

Beschrijving

Kloostercomplex van de annonciaden, bestaande uit bakstenen vleugels van twee bouwlagen onder kunstleien zadeldaken, U-vormig ingeplant rondom een centrale neogotische kapel.

Voorheen bevond zich op deze plaats het Voogdijhuis, in de 18de eeuw vergaderplaats van het bestuur van het "Land ende Vrijheid van Heist"; in 1887 omgevormd tot Gods- en Gasthuis, gevolgd door de bouw van de linker vleugel circa 1890 en bouw van de kapel vanaf 1895. Voogdijhuis in 1903 gesloopt voor de bouw van het huidige complex, dat diverse functies kende en sedert 1966 werd ingericht als annonciadenklooster.

Hoofdvleugel tussen zijtrapgevels (7 treden + top); aan straatzijde lijstgevel van elf traveeën met zijrisalieten en sterk verhoogde begane grond; centraal deurrisaliet uitlopend in topgevel met bekronend arduinen kruis. Verwerking van gele en witte baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen, gesinterde baksteen voor muurbanden ter hoogte van de lekdrempels evenals de decoratie der borstweringen en boogvelden. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei. Dito deur met beeld van het Heilig Hart in bekronend rondboogveld. Haaks ingeplante zijvleugels met eenvoudiger uitzicht, iets oudere linker vleugel van 1890. Aangepast interieur met behoud van een deur met geëtst glas in de hal (afbeelding van de Heilige Johanna, patrones van de orde, en Maria Boodschap).

Neogotische bakstenen kapel onder leien bedaking; schip van drie en een halve travee en koor van één rechte travee en vijfzijdige sluiting. Traveeën geritmeerd door versneden steunberen waartussen eenvoudige spitsboogvensters met glas in lood waarin de namen van de schenkers. Ten noordwesten aangebouwde vierkante toren met overhoekse steunberen, polygonale bekroning voorzien van spitsbogige galmgaten en leien spits. Bepleisterd en beschilderd interieur met kruisribgewelf op colonnetten, straalgewelf in koor; neogotisch altaar en biechtstoel.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Algemeen dossier Heist-op-den-Berg.
  • HERTELEER L., Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976, Heist-op-den-Berg, 1986, p. 54-55.
  • LAMBRECHTS R., Heist op den Berg in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nummer 6.