Molenaarswoning

Beschrijving

Waarschijnlijk voormalig molenaarshuis van de verdwenen tegenover liggende watermolen "ter Eertsbrugge" aan de Molenbeek (zie nummer 5). Voorheen tweedelige rechthoekige omgrachte site, zie Landboek van Nukerke van 1768-1774, wellicht evenals de watermolen in oorsprong minstens teruggaand tot de 16de eeuw. Melding van een waterkasteel te Nukerke in 1703. Volgens Vandermaelenkaart van 1851, naast aanduiding van "Water Kasteel", in midden 19de eeuw slechts zuidelijke helft omgrachting meer bewaard; erf nu nog deels afgebakend door de Molenbeek.

Ten noorden, zuidoost georiënteerd boerenhuis van zes traveeën (?) op grotendeels bovengrondse kelderverdieping, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat), vermoedelijk minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch uitzicht aangepast in de loop van de 19de eeuw. Hoge bepleisterde en gewitte lijstgevel; de meeste muuropeningen in grijsgeschilderde vlakke omlijstingen. Kelderverdieping met diverse openingen. Voordeur achter pui met dubbele steektrap (7 treden) met ijzeren leuning. Twee parallelle middelste kelderruimten overwelfd.

Rechts aanpalende woning van twee verdiepingen met dezelfde nokhoogte, van circa 1965 ter vervanging van vroegere stal.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 795.
  • BOUCKZONE D., Toponymie van Nukerke, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXIV, 1975, p. 131.

Auteurs: Verbeeck, Mieke