Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek en tussen kruispunten met Dieriksstraat en Bakkerbos. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort rechts, onder zadeldak (kunstleien ter vervanging van stro sinds circa 1920, nok parallel aan de straat); aan de straatzijde, op uitgewerkte booganker boven doorrit gedateerd 1840, verwijzend naar jaar van vergroting en aanpassing van voorgaande hoeve met losse bestanddelen tot huidige hoeve met gesloten aanleg. Verankerde bakstenen lijstgevel met links in hardsteen gevatte keldergaten. Getraliede rechthoekige vensters met hardstenen latei en elk één paar hardstenen hoekblokken; voordeur in vlakke hardstenen omlijsting met kroonlijst en steektrap (7 treden). Halfronde bovenvensters onder getrapte daklijst met witte gootlijst. Gelijkaardige erfgevel (op het zuidoosten) doch met licht getoogde vensters met luikduimen en met hanggoot. Overwelfde driedelige huiskelder (ten noordoosten) naar verluidt op funderingen van circa 1,2 meter.

Ruim rechthoekig gekasseid erf tot circa 1940 met mestput. Ten noordoosten, dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Lage, gewitte bakstenen erfgevel met inspringende verhoogde veldpoort en pijler op noordhoek; achter- en zijgevels in houtbouw op bakstenen voet en deels behouden lemen vullingen.

Ten zuidoosten, grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (kunstleien); staldeuren en twee verhoogde rechthoekige poorten in de gewitte erfgevel.

Ten zuidwesten, bakstenen stalvleugel van 1947. Recentere bedrijfsgebouwen op het achtererf. Ten westen, aan de straat en nabij de toegangspoort, kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953; opgericht ten behoeve van toenmalige tegenover staande gemeenteschool van 1930, inmiddels vervangen door hedendaags schoolgebouw (nummer 22). Eenvoudige rechthoekige bakstenen wegkapel onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat); houten klokkenstoeltje met ijzeren kruis. Arduinen steen met jaartal 1953 en kruis boven toegangsdeur met zijlichten in langsgevel. Interieur met bakstenen altaar en eenvoudige houten biechtstoel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke