Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Gesloten hoeve aan de rand van het dorpscentrum, schuin ingeplant tegenover de straat; zijerf deels omhaagd en begrensd door knotwilgenrij. Bakstenen hoevegebouwen met pannen zadeldaken deels uit midden 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve met vierkante aanleg. Naar verluidt in 1914 na brand deels gereconstrueerd, merendeels met behoud van opgaand metselwerk. Straatvleugel met rechthoekige schuifpoorten en doorrit. Vierhoekige binnenplaats sinds circa 20 jaar gekasseid en tot eind jaren 1980 met centrale open mestvaalt (heden bloementuin).

Ten noordwesten, achterin gelegen ruime boerenwoning van acht traveeën met per twee gegroepeerde getoogde vensters op hardstenen dorpel. Rechthoekige voordeur in dito vlakke hardstenen omlijsting. Samengestelde tandlijst onder de gootlijst. Gelijkaardige achtergevel doch achterdeur met bakstenen steektrap, vensters met hardstenen latei en onderdorpel, sommige nog met venstertralies. Vijfdelige overwelfde huiskelder; voorste kelder gevloerd met grote onregelmatige hardstenen en voorzien van waterafvoergeul, gemetste voorraadbakken en twee rondbogige wandnisjes in de voorste wand. Binnenhuisafwerking overwegend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; oude rode tegelvloer in de "beste kamer".

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 795.

Auteurs: Verbeeck, Mieke