• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Voormalige semigesloten hoeve, verscholen achter houten afsluiting. Min of meer rechthoekig erf van noordoost tot zuidoost omsloten door in U-vom aaneengesloten bedrijfsgebouwen. In westelijke erfhoek, tussen laatstgenoemde en woning, twee zware, gewitte bepleisterde bakstenen hekpijlers van erftoegang, heden met ijzeren poort.

Gewit bakstenen boerenhuis van zeven traveeën, onder zadeldak (pannen), minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw, doch enigermate aangepast in de 19de en de 20ste eeuw. Begroeide erfgevel (op het zuidoosten) met rechthoekige muuropeningen en afgelijnd door getrapte daklijst. Vensters met houten latei, duimluiken en hardstenen lekdorpels. Voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting. Links gedichte gekoppelde deur. Rechts twee gebogen keldergaten in gecementeerde plint. Keperboogvormig beeldnisje boven deels gedichte achterdeur.

Driedelige overwelfde huiskelder ten noordoosten. Behouden, grotendeels gewitte balklaag met aan beide uiteinden versierde moerbalken, in de centrale kamer voorzien van inscriptie in spiegelbeeld van jaartal 1718, in rechter kamer waarschijnlijk een Christusmonogram (IHS) en twee kruisjes. Dubbele haard met haardbalk en beide één bakstenen haardwang met houten haardbalkconsole. Opgemetste steenput in achterkamer.

Ten zuidwesten, zijdelings aangebouwde bakoven van twee traveeën onder afgewolfd zadeldak. Houten verankering in achtergevel. Bewaarde haard en balklaag met versierde moerbalk.

Ten noordoosten, dwarsschuur onder kunstleien zadeldak met één wolfeind en één pannen afsnuiting (aansluitend bij dakschild van haakse stallen). Houten structuur met stoere ankerbalkgebinten; bakstenen zijgevels; erfgevel nog deels in vakwerk met lemen vullingen.

Ten zuidoosten, gewitte bakstenen stallen met pannen zadeldak. Ten zuidwesten, vrij jong bakstenen bedrijfsgebouw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke