Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Voormalige hoeve met naar het zuiden georiënteerd en vrijwel zijdelings aan de straat palend boerenhuis; jaartal 1869 in cijferankers tegen de straatpuntgevel. Bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (vroeger pannen, sinds herstelling circa 1960 kunstleien). Licht getoogde muuropeningen in voorgevel; deuromlijsting van gesinterde baksteen met oren en rechte druiplijst. Daklijst met overhoekse en rechte muizentand.

Ten westen, bakstenen dwarsschuur onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Uitgebouwde paardenstal onder verlengd dakschild links van rechthoekige schuurpoort.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De schuurvleugel met aanleunende paardenstal werd gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2016.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2016, Maarkedal, Wijmierstraat 12 [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 13 april 2021).