Hoeve 't Hof te Maercke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Hof te Maercke

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Varentstraat. Hoeve volgens Atlas der Buurtwegen (1841), Vandermaelenkaart (1851) vroeger zogenaamd "t Hof te Maerck(e)" en volgens Poppkaart hoeve zogenaamd "Temarcke". Bedrijfsgebouwen in U-vorm opgesteld achter in 1972 nieuw gebouwde landelijke tweegezinswoning in plaats van gesloopt boerenhuis.

Ten noordoosten, oude dwarsschuur met lage bakstenen gevels en hoog schilddak (pannen, golfplaten in plaats van stro). Erfgevel met verhoogde schuurpoort tussen twee klimmende zolderluiken. Indrukwekkend schuurgebint met zware dubbele ankerbalkgebinten.

Ten zuidwesten, bakstenen stallen onder overstekend pannen zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw (?). Balklaag in koeienstallen met moerbalken onder gewelfde pannen op overhoekse kinderbalken; vroegere paardenstal met vijf bepleisterde bakstenen troggewelven op overhoekse houten liggers.

Ten noordwesten, jongere stallen (derde kwart van de 20ste eeuw) met gerecupereerde balken uit de nabijgelegen grotendeels gesloopte watermolen zogenaamd "Stampkotmolen" (zie Ten Dale).

Alleenstaand bij de straat naast de Pauwelsbeek, overgroeid bakstenen bakhuis (enkelvoudig type) met zadeldak en bepleisterde troggewelven tussen overhoekse houten liggers. Links aanpalende vroegere ast met aangepaste bakstenen voorpuntgevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke