Dorpscafé Lustige Boer en Parochiezaaltje

Beschrijving

Dorpscafé zogenaamd "Lustige Boer", aan de straat tegenover de Sint-Eligiuskerk. Gewit bakstenen breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit begin 19de eeuw met lichte aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Jaartal 1806 in ijzer naast de voordeur, naar verluidt vroeger tegen zijgevel. Voorgevel met vijf ijzeren ringen boven de gecementeerde plint; rechts drie getraliede keldergaten. Twee bakstenen deurstoepen van 3 treden met afgeronde hoeken; gedichte deur links. Gevelopschrift "Lustige Boer" midden onder de samengestelde tandlijst en versierde gootlijst. Rechts opkamer met plankenvloer boven tweedelige overwelfde kelder. IJzeren toegangshek opzij van het achtererf met jaartal 1888 op de middenstijl.

Voormalige toneelzaal, heden zogenaamd "Parochiezaaltje", op bovenverdieping in haakse bakstenen achteraanbouw van twee bouwlagen onder afgewolfd pannen zadeldak. Vroegere stallen in de benedenverdieping. Zaal aan weerszij verlicht door drie rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Bewaard podium en oksaal. Afgeknotte schuine zoldering met trekankers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke