Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (vroegere onderwijzerswoning), onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat).

Typische baksteenarchitectuur met rondbogige muuropeningen ingeschreven in dito spaarvelden van lichter gekleurde baksteen. Benedenverdieping met bogen op verbonden hardstenen imposten. Originele venstertracering vervangen door kozijnen en een venster gewijzigd in voordeur. Voor- en zijpuntgevel van vroegere onderwijzerswoning met hoekpilasters; bakstenen booglijsten en cordons op bovenverdieping en zijpuntgevel. Vlakke achtergevel met pseudovensters in linkertravee; tracering met cirkel en halve cirkels in het bovenlicht van de achterdeur. Bouw van links lagere annex met overbouwing van schoolpoort, evenals oprichting van nieuwe klaslokalen achterin de speelplaats en gedeeltelijke aanpassing van schoollokalen tot gemeentehuis naar ontwerp van architect J. Dhaeyer van 1948, uitgevoerd in 1952-53.

• Patrimonium Sint-Lucas Gent - 3.9 / 124.1817.
  • Maarkedal, Gemeente-archief Maarke-Kerkem, 861.2/571.2.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 599-600.

Auteurs: Verbeeck, Mieke