Burgerhuis en bijgebouwen

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd in midden 19de eeuw met rechts in L-vorm aansluitende bijgebouwen; waarvan gedeelte aan de straat later gewijzigd tot woning (zie nummer 54). Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, geglazuurde pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel met circa 1930 verlaagde benedenvensters; twee pseudobovenvensters. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting op neuten en afgedekt door rechte kroonlijst; decoratieve geometrische tracering in het bovenlicht. Twee liggende en afgeronde kelderspleten gevat in hardsteen.

Binnenhuis: twee voorkamers met verschillend uitgewerkte stucrozet, een schouw met neoclassicistische marmeren schouwmantel; een andere met schouwboezem opgesmukt door typisch neoclassictische stucdecoratie.

Rechts, loodrecht achter nummer 54, bakstenen bedrijfsvleugel met stallen; geïncorporeerde bakoven aansluitend bij nummer 54.

Links korfboogvormige overzolderde poort met loodrechte aanbouw van voormalige mechanische graanmaalderij, opgericht in begin 20ste eeuw en naar verluidt in werking tot in de jaren 1950 (geen technische uitrusting bewaard).

Auteurs: Verbeeck, Mieke