Hoeve 't hof ten Bogaerde

Beschrijving

Bakstenen hoeve gebouwd in L-vorm en voorts met losstaande bestanddelen, volgens kaart van 1662 door J. Bale "t hof ten Bogaerde", voormalig pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Naar verluidt in recente periode in de volksmond zogenaamd "'t Miljonairshof". Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat), met oude kern; in de tweede helft van de 19de eeuw vergroot met toevoeging van halve verdieping; voorgevel in midden 20ste eeuw voorzien van nieuw bakstenen gevelparement. Achtergevel bewaart zijn kleine getraliede vensters waarvan vier opkamervensters en twee getraliede keldervensters met houten latei. Tegen de rechter zijgevel aanpalende korte stallen.

Ten noordoosten, aan de straat, lange dwarsschuur onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechthoekige poorten. Dakoverstek met houten dakzool op daklijstbalkjes.

Overbouwde steenput onder pannen lessenaarsdak op het achtererf, schuin tegenover de achterdeur van het boerenhuis.

Ten noordwesten op het achtererf, enigszins vervallen bakstenen bakhuis van drie traveeën lang onder pannen zadeldak, met jaartal 1762 in jaarankers tegen de voorpuntgevel. Puntgevels met vlechtingen. Deuropening en het hoge zolderluik met enkele zandstenen hoekstenen. Twee rijen vlieggaten met loopplaat in de geveltop. Een klein vierkant venster in houten kozijn met dito tralies. Bewaarde oven.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 832.

Auteurs: Verbeeck, Mieke