Sint-Janshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve zogenaamd "Sint-Janshoeve", nu "Sint-Jansberghof". Bakstenen hoevegebouwen uit de 19de eeuw rondom vrijwel vierkant en deels verhard erf. Toegangspoort met gekasseide rechthoekige doorrit in zuidwestelijke bedrijfsvleugel met gewitte straatgevel en onder pannen wolfsdak (nok parallel aan de straat).

Ten noordwesten en loodrecht op straat, gewit boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak met hoeveklok onder afdakje tegen de schoorsteen. Uitwendig voorkomen typerend voor midden 19de eeuw, doch waarschijnlijk teruggaand op ouder huis (laat-18de eeuw). Decoratieve topanker met hartmotief, jaartal 1839 boven EBD VOS, aangebracht tegen de linker zijgeveltop, wellicht verwijzend naar jaar van (her)bouw en bouwheer Engelbertus De Vos. Gelijkaardige voor- en achtergevel doch in laatstgenoemde lagere getoogde benedenvensters. Typische halfronde bovenvensters afwisselend blind of met luik gedicht. Gesinterde bakstenen deuromlijsting met oren en druiplijst. Voorgevel met halfronde deurstoep van 3 treden en getralied keldervenster in rechter travee. Getrapte daklijsten met hanggoot. Volledig vernieuwde straatpuntgevel. Aanbouw onder lessenaarsdak met vroegere bakoven tegen rechter zijpuntgevel.

Interieur

Recent gerenoveerd interieur. Behouden balklaag, mogelijk met bij de vergroting achterwaarts of heropbouw van de woning hergebruikt of gerecupereerd materiaal. In woonkamer: moerbalk met gesculpteerde versiering en jaartal 1756; boven haardbalk met kroonlijst, muurschildering met centrale bloemenvaas en elementen met schaduwschildering; voorts nog in dezelfde kamer ingebouwde wandkast en dito staande klok naast de haard. Jaartal 1785 op versierde moerbalk van slaapkamer. Tweedelige overwelfde huiskelder ten noordwesten; grootste en lager gelegen kelder met natuurstenen keldervloer onder voorste gedeelte huis, wellicht overblijfsel van voorgaande woning.

Ten noordoosten, bedrijfsvleugel met stallen onder afgewolfd pannen zadeldak. Ten zuidwesten, hogere bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen, onder kunstleien zadeldak. Erfgevel met driehoekig gegroepeerde vlieggaten van geïncorporeerd duifhuis.

Ten noorden op het achtererf, rest van groot afzonderlijk bakstenen bakhuis (oven verdwenen).

Auteurs: Verbeeck, Mieke