Herenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwencomplex herenhoeve

Beschrijving

Indrukwekkend gebouwencomplex van een hedendaagse herenhoeve gelegen tussen Vlaamse Ardennenstraat en Hof van Fiennestraat, opgericht op de plaats van het vervallen zogenaamd "Hof te Fienne", hoeve in het historische "Fienes Bosch" dat midden 18de eeuw nog 58 hectare innam doch door ontginning nadien gedurig inkromp. Langgestrekte volumes met afgeronde bedaking, uitgevoerd in 1990-1993 naar ontwerp van architecten J.-P. Decordier en W. De Pelsmaker met medewerking van P. Palinck, S. De Couck, J. Dhoore en P. Cattoir (Arc.On Architecten). Riante woning met bijbehorende stallen, conciërgewoning en wintertuin met uitkijktoren.

Bijbehorende zeldzame en uitgestrekte oude hoogstamboomgaard.

• VANDERLINDEN G. 1990: Hof te Fienne een visie op natuur- en landschapsbeheer, onuitgegeven nota.
  • VERLINDEN A. & LAGAE J. 1993: Architectuur in de provincie, Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 24.

Auteurs: Verbeeck, Mieke