Hoeve en Brouwerij De Donder

Beschrijving

Hoeve en voormalige brouwerij De Donder, ook zogenaamde Brasserie du Cérisier. Imposante en opmerkelijke achterinstaande gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type met verheven ligging ten opzichte van de straat en deels op de grenslijn met Leupegem. Gekasseide oprit en dito, ruime en onregelmatige vijfhoekige binnenplaats; laag ommuurde vroegere mestvaalt en hondenhok in de zuidwestelijke erfhoek. Brede korfboogvormige toegangspoort met doorrit in de hoog opgaande noordoostelijke vleugel.

Ten noordwesten, lang boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak (kunstleien), waarschijnlijk uit de 18de eeuw maar met latere aanpassingen (tweede helft van de 19de eeuw); ter hoogte van de voordeur daknok bekroond met klokkenstoeltje voorzien van windwijzer op achtzijdige spits. Vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Ankers met krul in erfgevel. Links later toegevoegde negende travee van twee bouwlagen en waarvan benedenverdieping op niveau van de parallelle overwelfde kelders onder de linker huishelft. Buitenkeldertrap tussen diverse getraliede keldervensters. Steekboogvensters met luikduimen en typisch houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Steekboogvormige voordeur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en rechte druiplijst. Enige vensters met ijzeren roedeverdeling en houten verankeringen in de achtergevel.

Jaartal 1780 in spiegelbeeld gegrift in versierde moerbalk van woonkamer. Grosso modo bewaarde binnenindeling. Originele tegelvloeren in twee linkse kamers.

Ten zuidoosten, koeienstallen met pannen zadeldak en vlechtingen in de zijpuntgevel. Behouden tussenschotten en vier voederbakken voor telkens twee koeien, mest- en aardappelkelder.

Ten zuiden, langsschuur van vijf traveeën met golfplaten zadeldak. Vrij gesloten langsgevels met houten verankeringen en vier steunberen aan de zuidelijke zijde. Schuurpoort met houten latei onder korfboog in de zuidoostelijke straatpuntgevel.

Ten noorden, vroeger brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag op souterrain en onder pannen zadeldak. Brouwerij naar verluidt in bedrijf tot de Tweede Wereldoorlog, sinds 1945 aangepast tot varkenskoten. Nog herkenbare aanzet van schoorsteen tegen de voorgevel. Geen technische installatie bewaard.

• VUYLSTEKE M., Brouwerij De Donder, in Businarias, II, 5, 1998, p. 19-24.

Auteurs: Verbeeck, Mieke