Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve semi-gesloten type

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt een voormalige abdijhoeve, op de oostflank van de Koppenberg aan de gemeentegrens met Oudenaarde (Melden). Onregelmatig vierhoekig erf, deels gekasseid.

Ten zuidoosten (straatkant) brede rechthoekige toegangspoort met doorrit in lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten); enkele houten verankeringen, noordelijk gedeelte met lisenen en steunberen; haast vierkant stalvenster met getralied houten raamkozijn links in straatgevel.

Ten noordwesten, bakstenen breedhuis van zes traveeën op gedichte kelderverdieping en onder golfplaten zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Oudste deel in rechter gedeelte met naar verluidt voorheen inwendig sporen van stijlen van aanvankelijke vakwerkbouw. Gewitte bepleisterde voorgevel op gepikte plint met typische groepering per twee van de rechthoekige vensters met luiken; lagere rechthoekige deur met vernieuwde stoep.

Bewaarde balklaag op moerbalken, in rechtse kamer met slof en versierd ander uiteind met spoor van verdwenen schoorstuk. Dubbele en brede diepe haard, in centrale woonkamer inscriptie 16 / 2(?)7 op haardbalk. "Beste kamer" in twee linker traveeën bewaart: vloer van rode vierkante tegels, oude toegangsdeur met kruismotief boven paneel met accoladeboog en koperen 19de-eeuws handje met stok als deurklink.

Ten zuidwesten, oude bakstenen stallen met houten verankeringen en onder hoog en steil kunstleien zadeldak; twee klimmende zolderlaadvensters boven de gewitte erfgevel. Verlengde van stalvleugel met knik en onder lager zadeldak (pannen en golfplaten).

Ten noordoosten, aan smalste erfzijde, losstaand betonnen bedrijfsgebouw (midden 20ste eeuw ?).

Auteurs: Verbeeck, Mieke