Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Groot bakstenen hoevecomplex naast de rechter oever van de Holbeek, in werking tot circa 1991. Hoofdgebouwen onder pannen zadeldaken rondom heden gesloten gekasseid vierkant erf, nog deels opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige toegangspoort met doorrit middenin aan de straat gebouwde stalvleugel (op het zuiden), met inscriptie IHS boven jaartal 18/23 op poortstijl; bedrijfsgebouw volgens bouwnaden aan weerszij later verlengd.

Ruim naar het oosten georiënteerd boerenburgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit begin 20ste eeuw; inscriptie met jaartal 1903 op moerbalk in woonkamer verwijzend naar jaar van herbouw. Erfgevel met getoogde vensters, lagere op bovenverdieping. In hardsteen gevat keldergat. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met rozetversiering op latei onder kroonlijst. Gewitte houten kroonlijst op modillons als gevelafwerking. Analoge achtergevel met dezelfde deuromlijsting doch getraliede rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en een paar dito hoekblokken. Meerdelige kelder met gedrukte gewelven mogelijk overblijfsel van voorgaand huis.

Grotendeels behouden binnenindeling; vier neoclassicistische marmeren schouwmantels op begane grond. Centrale woonkamer met kenmerken van traditioneel boereninterieur: houten binnenportaal, balklaag, twee ingebouwde tweedeurskastjes. Lang salon aan tuinzijde naast rijk geornamenteerde stucplafond merkwaardig omwille van zijn wandschilderingen met acht voorstellingen van landschaps- of stadsbeelden waarvan enkele met identificeerbare gebouwen namelijk kasteel van Laarne en het Begijnhof aan de Reie te Brugge.

Ten noorden, dwarsschuur met rechthoekige veldpoort en windwijzer boven oostelijke zijpuntgevel; achteraangebouwde veldschuur.

Ten oosten, achter breed ijzeren toegangshek, gekasseide oprit met diverse aaneenpalende kleine bijgebouwen waaronder een wagenloods en een bakhuis van het samengestelde type.

Afzonderlijk op westhoek van het achtererf, klein rechthoekig bakstenen bijgebouw onder pannen zadeldak, naar verluidt vroegere bijenkwekerij; bewaart twee elipsiodale oculi met kantelraam. Op oosthoek van het achtererf rest van overdekte steenput, heden zonder dak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke