• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, vermeldenswaardig als rest van site met samengestelde walgrachten aan de rand van de kouter en ten oosten van de Oossebeek. Aanvankelijke vierkante omgrachting van het woonhuis voor minder dan de helft behouden namelijk aan de noordwest- en noordooostzijde. Vrij sterk vernieuwd bakstenen boerenhuis met min of meer bewaard volume en lengte van vijf traveeën. Oude kern herkenbaar aan elementen zoals: tweedelige overwelfde kelder met twee getraliede vensters onder opkamer, zware moerbalken waaronder één met hartmotief en één met slof, keukenhaard met gestreepte wangen van grijze en rode baksteen, oude ankers.

Ten noorden, naast het woonhuis aansluitend deels omgracht perceel met aan de straatkant staande grote vroegere bakoven, waarschijnlijk nog uit de 18de eeuw. Twee traveeën lang onder zadeldak (pannen) tussen aandaken met vlechtingen. Voorpuntgevel (op het zuiden) met lage steekboogdeur en hoog getoogd zolderluik. Verbreed venster in de oostgevel. Bewaarde haard doch oven gesloopt.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja