• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Achterin en loodrecht op de straat ingeplante sterk vernieuwde en uitgebreide woning met oude kern (zie tweedelige overwelfde kelder en dikke muren). Inwendig op zolderverdieping bewaarde anker met jaartal 1824 verwijzend naar aanpassing. Achterdeur bewaart 19de-eeuwse rechthoekige omlijsting. Huis vermeldenswaardig wegens de lokalisatie aan een vroegere zijweg, mogelijk rest van toegangsdreef naar een minstens sinds het vierde kwart van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart van 1771-1777, verdwenen achterin gelegen kasteel. Het betrof waarschijnlijk de zetel van een heerlijkheid die in de 17de eeuw aangekocht werd door Sebastiaan d'Hane; de site stond bekend als "Motte". Het I.A.P. (Instituut voor het Archeologisch Patrimonium) legde er bij een noodopgraving in 1993 het tracé vrij van middeleeuwse grachten rond een afgevlakte motte (zie dorpsinleiding Welden).

• DE MARRE A., Welden herdacht, Welden, 1950, p. 58-59.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja