Hof ter Moude

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Moude

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Moude of Hof ter Motte

Beschrijving

Hoeve naar verluidt vroeger zogenaamd "Hof ter Moude" of "Hof ter Motte". Grote hoeve van het semigesloten type op een deels omgracht rechthoekig erf. Bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken en hoofdzakelijk gewitte gevels. Jaarankers 17 / 61 boven de twee korfboogvormige schuurpoorten in de erfgevel van de zuidwestvleugel.

Zijdelings aan de straat palend, volumineuze boerenwoning (noordwestelijke erfzijde) van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag; oorspronkelijk slechts één bouwlaag (zie sporen van lagere vroegere puntgevels met vlechtingen), mogelijk ouder dan de 18de eeuw, uitgebreid en verhoogd met verdieping in de tweede helft van de 19de eeuw. Erfgevel met licht getoogde benedenvensters met luiken en houtwerk uit het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw. Kleinere bovenvensters onder overstekende, getrapte daklijst. Voordeur gevat in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting. Korfboogvormige vensters in de straatpuntgevel, onderste rij ervan met gebogen druiplijsten.

Van het oorspronkelijk interieur resten een paar versierde moerbalken en een ruime kelder in L-vorm met tonvormige overwelving.

Vroeger boogvormige erftoegang aangepast tot rechthoekige inrit; poort bewaart een originele naald uitgewerkt als vlammende, getorste kaars met beeldnisje. Voorts korfboogdeurje in de straatvleugel tussen poort en woning.

Volledig gekasseid rechthoekig erf. Aangepaste stallen op mestkelders in zuidoostvleugel.

Dwarsschuur (1761) aan zuidwestelijke erfzijde, met ruime aardappelkelder en aandaken, naar verluidt tot 1936 onder strodak.

Op het achtererf: parallel voornoemde schuur, rest van oudere schuur vergroot in 1840 volgens jaarsteen in rechter zijgeveltop; diverse hedendaagse runderstallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja