Neerhof van Torreken te Walle

Beschrijving

Voormalig neerhof van het zogenaamd "Torreken te Walle", ten noorden palend aan voornoemd omgracht kasteeltje. Hoeve van het semi-gesloten type, in oorsprong minstens opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, namelijk op kaart van J. Bale van 1661-63 reeds afgebeeld als hoeve met losse bestanddelen.

Huidige hoevegebouwen opgericht in U-vorm rond verhard voorerf afgesloten aan de straatzijde door een bakstenen muur geleed door lisenen, met midden een breed decoratief ijzeren toegangshek.

Ten westen, achterin gelegen lang boerenhuis van aanvankelijk zes traveeën onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Volgens archiefstuk huis van zes traveeën op pachthof van "Torreke te Walle" door eigenaar Van de Walle opgericht naar ontwerp van architect P. Van der Meersch en / of A. Van den Hende, wellicht in de periode eind 18de eeuw - begin 19de eeuw en ter vervanging van oudere gebouwen. Nadien links uitgebreid met paardenstal van twee traveeën. Vrij grondig aangepast in het derde kwart van de 20ste eeuw: verwijdering van venstertralies en vergroting van muuropeningen in voorgevel, modernisering van interieur, paardestallen in twee linkse traveeën omgevormd tot slaapkamers. Verankerde en gewitte bepleisterde bakstenen voorgevel op grijsgeschilderde plint in afgevlakte bossage. Achterkeuken onder verlengd achterdakschild (golfplaten) met nog één oorspronkelijk steekboogvenstertje met tralies en luikduimen. Overwelfde kelder onder noordhoek van huis; getralied opkamervenster in rechterzijpuntgevel.

Ten noorden, gewitte bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit begin 19de eeuw. Erf- en achtergevel geleed door lisenen. Centrale korfboogvormige schuurpoort in achtergevel. Tegen erfgevel aangebouwd wagenhuis.

Ten zuiden, bakstenen stalvleugel, naar verluidt uit de jaren 1950. Ten westen, op het achtererf: bakstenen wagenkot onder pannen zadeldak uit de 19de tot de 20ste eeuw.

• Familie-archief Vandermeersch-Lantmeeters.
  • Universiteitsbibliotheek RUG, Hs. 3678.