Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, later tevens gemeentehuis, heden verenigingslokaal zogenaamd "ten Berge". Typische dorpsschool uit de tweede helft van de 19de eeuw in baksteenarchitectuur, hier met sobere representatieve kenmerken. Alleenstaand langwerpig gebouw onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), volgens archiefstukken opgericht in 1870. Samengesteld uit een dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën voorzien van een lijstgevel begrensd door hoekpilasters; rechts aangebouwde vleugel met klaslokalen van één bouwlaag en vier traveeën elk ingeschreven in een rechthoekig spaarveld. Hoge, licht getoogde muuropeningen met afhangende en verbonden grijze bakstenen druiplijsten.

Achtergevel van het schoolhuis met gevelberaping.

• Patrimonium Sint-Lucas Gent - 3.9 / 124.1817.