Pastorie en zondagsschool met tuin

Beschrijving

Pastorie, ingeplant ten zuidwesten van de kerk, met voortuintje en diepe, zijdelings aan de zuidkant van het kerkhof grenzende achtertuin. Volgens archiefstukken circa 1774 nieuw opgerichte pastorie, in 1841 vernieuwd en verhoogd met een bovenverdieping. Hersteld in 1906 door architect A. Eggermont. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met aangepaste tweede helft 18de-eewse benedenverdieping. Volgens oude prentbriefkaarten voorheen met zwarte gevelberaping en contrasterende gewitte omlijstingen rond de muuropeningen. Heden witgeschilderde bepleisterde lijstgevel met puilijst en geprofileerde omlijstingen rond de rechthoekige muuropeningen. Vensters met hardstenen lekdrempel en vernieuwd houtwerk. Pseudovenster links naast de deur. Plint met recent bakstenen parement. Beraapte rechter zijpuntgevel met halfrond zoldervenster. Gewitte achtergevel met segmentboogvormige benedenvensters, rechthoekige achterdeur en bovenvensters. Tonvormig overwelfde kelder onder noordoosthoek met keldervenster in achtergevel.

Links aangebouwde voormalige zondagsschool. Onderkelderd gewit bakstenen gebouwtje van één verdieping onder zadeldak (pannen). Bouwjaar 1902 op gevelsteen boven in centrale deurtravee van smalle lijstgevel. Lage getoogde voordeur met steektrap tussen keldergaten en onder spitsboogvormige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Hoge spitsboogvensters met roedeverdeling, in voorgevel met uitspringende bakstenen omlijsting.

• Rijksarchief Ronse, Abdij van Ename, nummer 1001.
  • Pastorie Volkegem, Liber memorialis.