Hoeve Nollet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Nollet

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Martinus met omgeving

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Volkegemberg. Zogenaamd "Hoeve Nollet" naar de huidige bewoners. Hoeve van het semigesloten type opklimmend tot de 18de eeuw, wellicht in het derde kwart van de 19de eeuw grondig aangepast door vergroting van het boerenhuis en uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. Hergebruikte balk met jaartal 1777 op versierd balkuiteinde in doorrit van poortgebouw, heden met recente schuifpoort. Dezelfde vleugel met dwarsschuur voorzien van jaartal 1855 in baksteen van linker zijpuntgevel. Vrij klein en deels gekasseid rechthoekig erf met gereduceerde mestvaalt opzij. Achterin boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (leien). Geelgeschilderde erfgevel (op het zuidoosten) met getoogde beluikte vensters en hogere voordeur. Onder de getrapte daklijst: met baksteen omlijste lunetten waarvan vier blinde en twee met traceerwerk.

Erfgevel van stalvleugel (noordoostelijke erfzijde) bewaart een houten stijl en twee houten ankers.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja