Hof Godefrood

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Godefrood

Beschrijving

"Hof Godefrood", aan straat gelegen U-vormige hoeve met losse bestanddelen en duiventoren, in kern uit de 18de eeuw en sedertdien aangepast.

Ten noordwesten, boerenwoning van elf traveeën en één bouwlaag met verhoogde begane grond onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Verankerde gecementeerde gevel met vallende tandlijst, schijnvoegen en belijnende beraapte band op fijn beraapte plint. Licht getoogde muuropeningen; zeven vensters met beraapte geprofileerde diamantkop en arduinen lekdrempels, deur met arduinen trede en bovenlicht gevat in beraapte omlijsting met dito geprofileerde diamantkop. Stal met rechthoekige muuropeningen in drie rechtse traveeën.

Ten noordoosten, hoge dwarsschuur uit de 19de eeuw onder afgewolfd zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Verankerde bakstenen gevel; links gedichte hoge korfbogige poort, drie licht getoogde deuren in het midden en rechts korfboogpoort. Rechter zijgevel; licht getoogd venster. Naar verluidt 1851 op gevelsteen in de schuur.

Ten zuidwesten, dienstgebouw van circa 1950. Vooraan middenin erf gelegen naar het zuiden georiënteerde duiventoren uit de tweede helft van de 19de eeuw op regenput. Weinig conventionele achthoekige bakstenen duiventoren met baksteenlijst onder achthoekig tentdak (pannen), voorheen met stro bedekt. In het zuiden, op begane grond rechthoekige deur en gebogen waterlijst als toegang tot de waterput. Toegang tot duiventil bereikbaar via buitenladder in het noorden, korfboogvenster met waterlijst. Acht ruitvormige vlieggaten op eerste verdieping, vier oculi op begane grond.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja