Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, naar ontwerp van de provinciale bouwmeester J. Schadde van 1866, heden ingenomen door het isolatiebedrijf "Kemisol".

Schoolvleugel van acht traveeën (twee linker traveeën zijn een latere uitbreiding) en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, golfplaat); achteruit springende onderwijzerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien). Witgeschilderde baksteenbouw met steekbogige muuropeningen. Voormalige klassenvleugel geritmeerd door steekboognissen, baksteenfries en doorgetrokken arduinen lekdrempels.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 18, Heist-op-den-Berg/Bruggeneinde, dossier 1.
  • VERBIST J., Geschiedkundig overzicht van het gemeentelijk onderwijs te Hallaar, in Heemkring Berthout Hallaar, 1974, III, nummer 2, p. 4-6.