Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve met inplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw (zie Ferrariskaart) en uitgebreid circa 1890. Gelegen op grensscheiding van gemeenten Eine, Heurne en Mullem. Grenspaal destijds op thans verdwenen mestvaalt. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Ten westen, dwarsschuur met centrale brede rechthoekige toegangspoort en dito poort in de noordelijke travee. Gewitte erfgevel op gecementeerde plint onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat).

Ten zuiden, achterin deels gekasseid en met gras begroeid erf gelegen boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Witgeschilderde gevel met tandlijst op gepikte plint. Licht getoogde vensters met vernieuwd houtwerk en arduinen lekdrempel, licht getoogde deur gevat in 18de-eeuwse bakstenen omlijsting met oren en neuten.

Ten zuiden, dwarsschuur (nok loodrecht op straat) met gecementeerde straatgevel met tandlijst en schijnvoegen. Open travee in het oosten, getoogde poort in het westen; gedicht aan de straatkant.

Ten oosten, stal en dwarsschuur (golfplaten, nok parallel aan de straat); rechthoekige en getoogde muuropeningen, ten noorden rechthoekige veldpoort.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja