Pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Mullem

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskom Mullem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Schilderachtige omwalde voormalige pastorie, minstens uit eerste kwart 19de eeuw, met grote beboomde tuin (onder andere linde) gelegen in een dal ten noorden achter de kerk. Te bereiken ten oosten van de kerk, via gietijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naar een pad leidend tot een brugje met bakstenen leuning en klein toegangsgebouw, van eind de jaren 1860, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met verankerde witgeschilderde gevel en rondbogige deuropening met bakstenen omlijsting en negblokken. Boven de deur een beeldnis. Achtergevel met rechthoekige deuropening, vroegere nog zichtbare ontlastingsboog, daarboven rechthoekig luik.

Ten noordwesten, pastorie, eind 1840 hoger opgetrokken tot twee bouwlagen, gecementeerde grijsgeschilderde gevel op plint met imitatiebossage onder schilddak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel, korfbogige deur met bovenlicht gevat in arduinen risalietomlijsting met schijnvoegen, bekroond door architraaf. Verankerde bakstenen achtergevel met wisselend blinde licht getoogde muuropeningen.

Ten zuiden, net buiten de omwalling, verankerde en gekalkte vroegere schuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), heden dienstdoende als garage.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja