't Inrijhof ten Eede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Inrijhof ten Eede

Beschrijving

Zogenaamd "t Inrijhof ten Eede" op het einde van de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen in U-vorm, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken.

Ten westen, toeganspoort met brede rechthoekige doorrit en bewaard houten gebint. Ten noordwesten, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen dak (nok loodrecht op de straat); ten westen onderkelderd (gewelfd). Naar verluidt met strodak tot 1928, toen ramen vernieuwd en na de Tweede Wereldoorlog erfgevel beraapt. Erfgevel: beraapt op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen met I-balken met ijzeren rozetten. Achtergevel: gewit met tandlijst op gepikte plint, zelfde muuropeningen als erfgevel.

Interieur: alle kamers met balklaag met mooi versierde 18de-eeuwse moerbalken waarvan één met inscriptie 1743 in de woonkamer.

Ten zuidwesten, dienstgebouw (golfplaten, nok parallel aan de straat) uit midden 20ste eeuw. Ten noordoosten, schuur (golfplaten, nok parallel aan de straat) uit de 19de eeuw met resten van vakwerkbouw, licht getoogde deuren en centrale brede veldpoort met houten balk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja