Hof ter Rydt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Rydt

Beschrijving

"Hof ter Rydt" achterin aan de Renne gelegen vroeger volledig en thans nog grotendeels omwalde hoeve, nu in U-vorm uit de 18de eeuw op vroegere gesloten kern. Het goed werd voor het eerst als "Goed ter Ryt" vermeld in 1403. In 1734 werd Maria Magherman, de laatste abdis van de abdij Maagdendale, er geboren. De hoeve was een heerlijkheid op zich. In 1908 na brand heropgebouwd op oorspronkelijke funderingen.

Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Ten zuidwesten, stalvleugel met centrale brede rechthoekige doorrit. Ten noordwesten, langgerekt boerenhuis van vijf traveeën met acht licht getoogde en rechthoekige vensters, in derde travee lage getoogde wellicht 18de-eeuwse deur waarboven heden geschilderd wapenschild. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen noordelijke zijgevel.

Ten noordoosten, loods uit begin 20ste eeuw. Ten noorden, recent dienstgebouw. Ten zuidoosten, langgerekte koestallen met licht getoogde deuren.

• Universiteitsbibliotheek Rijksuniversiteit Gent, Kaarten en Plans, nummer 375 G.4.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja