Brouwerij en hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij en hoeve

Beschrijving

Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verankerde gewitte baksteenbouw op gepikte plint en pannendaken.

Ten noordoosten, overdekte doorrit met rechthoekige poort en nu ingebouwde garage onder afgewolfd zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); jaartal 1872 en initialen E.D.M.G. in luik in het troggewelf, verwijzing naar destijdse eigenaar E. De Meulemeester Galle.

Ten noordwesten, aangepaste boerenwoning met 17de-eeuwse kern met ten noorden twee gewelfde kelders. Naar verluidt jaartal 1623 op zolder in noordgevel. Groot dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat); dakrand met klossen, gecementeerde plint. Op beide bouwlagen muurankers en sporen van brede voorheen beluikte vierkante vensters met zandstenen hoekblokken en kruiskozijnen. Licht getoogde benedenvensters met vernieuwd houtwerk; vernieuwde deur gevat in 19de-eeuwse bakstenen deuromlijsting met oren. Straatgevel uit begin 20ste eeuw; gecementeerd met imitatiebanden, geprofileerde puilijst, licht getoogde muuropeningen, bovenvensters met diamantkop, één blind venster in deurtravee. Linker zijgevel, blind met één getoogd blind bovenvenster. Interieur: balklaag en versierde moerbalk.

Ten oosten, vleugel met voormalige arbeidershuisjes van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).

Ten zuidoosten, dwars aangebouwd wagenhuis van circa 1885 onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat); vier segmentbogen in bakstenen omlijsting waarvan twee brede doorritten.

Ten zuiden, aanbouwsel onder laag zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Ten zuidwesten, verhoogde vroegere bedrijfsgebouwen in L-vorm tegen boerenhuis aangebouwd onder verspringend zadeldak (pannen en plastic). Westvleugel: stallen met gedeeltelijk houten dakgebint en bakstenen troggewelven, bewaarde hooischelven; ten zuiden, dwarsschuur met korfbogige veldpoort en stallen.

Rotskapelletje in uiterste zuidoosthoek tegen tuinmuur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Boerenwoning, poortgebouw en arbeiderswoningen zijn bewaard. De overige gebouwen werden gerenoveerd en/of herbouwd.

• Informatie verkregen van de stad Oudenaarde (03/01/2022).
Auteurs: Jacobs, Els