Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool uit het derde kwart van de 19de eeuw, heden feestzaal zogenaamd "Dorpshuis de Linde". Aan straat gelegen onderwijzerswoning (nok parallel aan de straat). Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Dubbelhuis met lijstgevel op hardstenen plint; baksteendecoratie, hoeklisenen en middenrisaliet. Begane grond met rondboogvensters en centrale deur met toegevoegde hardstenen omlijsting uit midden 20ste eeuw onder verkleind bovenlicht; omlopende bakstenen druiplijsten op benedenverdieping. Licht getoogde bovenvensters onder druiplijsten met afhangende uiteinden en latere luiken. Zijgevels met alternerend blinde muuropeningen. Beraapte linker zijgevel. Aangebouwde leslokalen (nok loodrecht op straat) met voornamelijk blinde rondbogige vensternissen met bakstenen druiplijst en arduinen lekdrempel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja