Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vijfweg. In een bocht gelegen grote hoeve van het semigesloten type. Bakstenen gebouwen grotendeels onder golfplaten bedaking en voornamelijk aan de straatkant gewitte gevels.

Noordoostelijke bedrijfsvleugel aan de straatzijde, die de hogere dwarsvleugels onder afgewolfd dak verbindt, midden voorzien van rechthoekige poort met gekasseide doorrit als erftoegang. Brede steunbeer links ervan. Rechthoekig erf met mestvaalt.

Ten noordwesten met de achterzijde palend aan Vijfweg, ruime boerenwoning van zeven (?) traveeën onder links afgewolfd zadeldak, in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw en vergroot en aangepast in het tweede kwart van de 19de eeuw (bewaarde losse baksteen met jaartal 1835 naar verluidt verwijzend naar de verbouwing). Verankerde bakstenen lijstgevel met licht getoogde vensters voorzien van groengeverfde luiken met lichtopening; deur in groengeschilderde omlijsting. Brede dakoverstek op daklijstbalkjes. Vroeger melkhuis onder lessenaarsdak tegen achtergevel naast lage steekboogdeur in grijze bakstenen omlijsting. Afgeknotte linker zijgevel met getraliede vensters.

Overwelfde kelder onder zuidwestelijke travee, keldertrapgat afgesloten met schuingeplaatst luik. Bewaarde brede haarden rug aan rug. Nog zichtbare moerbalken van balklaag in linker huisgedeelte met versierde moerbalkuiteinden in de woonkamer. Slaapkamer met bewaard alkoof.

Ten noordoosten, bij het woonhuis aansluitende varkensstallen met bewaarde voederluiken en- bakken naast paardenstallen met deels behouden houten boxen en ijzeren hooischelven.

Koestallen in straatvleugel voorzien van troggewelven tussen ijzeren liggers. Ten zuidoosten, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerde aardappelkelder. Ten zuidwesten, bedrijfsvleugel met stallen voor kleinvee en braskot in laatste travee voorzien van getralied houten raamkozijn. Pomp tegen stijl onder portiek met vierkante hardstenen deksteen van waterput.

Ten zuiden, op het achtererf alleenstaand bakstenen wagenhuis met pannen zadeldak; voorpuntgevel met houten bebording van de geveltop.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja