Villa De Noenendale

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Noenendale

Beschrijving

Villa zogenaamd De Noenendaele volgens gevelopschrift, gelegen in de gelijknamige wijk en met bijhorende tuin van 2 1/2 hectare. Villa met art-deco-inslag gebouwd in 1930-1931 door brouwer C. Roman van de nabije brouwerij Roman, naar ontwerp van architect A. Peynsaert (Aalst). Sieranker met initialen R S van de bouwheren (Roman-Simoens) tegen de hoge schoorsteen rechts. Voornamelijk bakstenen villa met dubbele zolderverdieping onder opvallende bedaking (zwarte geglazuurde pannen). Geknikt en overstekend afgewolfd dak aan de voorzijde. Centrale deurportiek met terras tegen symmetrische voorgevel verrijkt met gestileerde bloemmotieven. Trappenhuis rechts opzij verlicht door vensters met glas-in-loodramen, het onderste in traditionele stijl stelt Sint-Joris met draak voor, het hogere erboven met vogels in art-decostijl. Achterzijde villa op sous-terrain met modernistische ronde uitbouw toegevoegd begin de jaren 1940 voorzien van buitentrap en terras. Grote portiek palend aan linker zijgevel gedicht tot veranda.

In de tuin achter de villa: volière, serre, voormalige conciërgewoning en paardenstallen uit de jaren 1940 in hoevestijl.

Voortuin en onmiddellijke omgeving van de villa met bewaarde gestructureerde aanleg uit begin jaren 1930 met geschoren vormen en hagen van buxus en taxus. Achtertuin in landschappelijke stijl aangelegd in 1940-1945, gebruik makend van het golvend reliëf en met uitkijken onder meer op het omgevend landschap. Evenwichtige verhouding tussen wintergroene en bladverliezende boom- en plantensoorten, vijver in achtvorm met brugje.

• VAN DER LINDEN G., Tuin bij het huis "Noenendael", onuitgegeven notities van 12.02.1996.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja