Hoeve met brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met brouwerij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij. Minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw bestaande brouwerij, toen waarschijnlijk als nevenbedrijf van een hoeve en eigendom van Van Butsele; tot circa 1912 zogenaamd "Brouwerij Van Butsele". Nadien bedrijf overgenomen door Oscar Vander Linden en naar de nieuwe eigenaar zogenaamd "Brouwerij Vander Linden" of "Brouwerij Verlinden" tot 1949. Daarna zogenaamd "Brouwerij York"; stopzetting van het bedrijf in 1968.

Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Jaartal 1937 in hoekdeksteen op plat dak van vroeger bedrijfsgebouw (heden garage) achter rij van vier linden naast de zogenaamd "Superette De York" (nummer 12B-C).

Voormalige conciërgewoning (nummer 14) en voormalige burelen van de brouwerij (nummer 18), heden inwendig aangepast tot woningen, ingeplant aan de straat aan weerszij van de vroegere inkom van het bedrijf. Twee gelijkaardige hoekgebouwen van twee verdiepingen met plat dak in baksteenarchitectuur typerend voor de industriebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, namelijk met onder meer gevelgeleding door verhoogde lisenen en daklijst afgewerkt met pannen. Lijstgevel van nummer 14 eindigend op bepleisterde friezen met nog deels leesbaar opschrift: "BROUWERIJ".

Achterin puin van het eigenlijk brouwerijgebouw met kenmerkende betonnen skeletstructuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 16. Achterin gelegen voormalige brouwerswoning ter hoogte van de oude woning van het complex, in het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw herbouwd tot landelijke woning met min of meer behouden vroeger volume. Zuidoostelijk georiënteerde voorgevel. Interieur bewaart elementen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met art-deco-invloeden, namelijk houten trap met kenmerkende trappaal; aansluitende keldertrapafsluiting, bovenlicht traphal en vleugeldeuren van keuken met fraaie gekleurde glas-in-loodramen met typische bloemmotieven.

• FRIEDRICH M., Brauerei - verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 168.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja