Boerenwoning en bedrijfsvleugel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning en bedrijfsvleugel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Imposante hoeve van het gesloten type palend aan de gemeentegrens met Maarkedal (Maarke-Kerkem). Als vierkanthoeve reeds bestaand in het vierde kwart van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart van 1771-1778; wellicht grotendeels vernieuwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Vrij goed bewaarde hoge bakstenen bedrijfsvleugels onder snijdende pannen zadeldaken met brede getrapte daklijsten. Jaartal 1870 boven in stolpnaald van de korfboogvormige toegangspoort midden in de oostvleugel van anderhalve bouwlaag. Haast vierkant erf met mestvaalt, sedert circa 1975 met betonverharding.

Ten noorden, lange gewitte boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder golfplaten zadeldak. Erfgevel met getraliede keldervensters in lage gepikte plint, licht getoogde muuropeningen en deurstoep van drie treden. Achtergevel bewaart op de bovenverdieping vijf getraliede lunetten en een blinde lunet.

Ten zuiden, hoge dwarsschuur voorzien van twee grote korfboogpoorten met doorrit; erfgevel tevens met rechthoekige staldeuren.

Ten westen, tweedelige vleugel met wagenhuizen en doorrit naar achtererf met recente stallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Enkel de boerenwoning en het rechter deel van de oostvleugel bleven bewaard. De andere vleugels werden gesloopt en heropgebouwd en uitgebreid.

Auteurs: Jacobs, Els