Pastorie Heilig Hartparochie en meisjesschool

Beschrijving

Voormalige pastorie van de Heilig Hartkerk, opgericht circa 1914. Circa 1919 werd rechts ervan een parochiale meisjesschool gebouwd, heden ingenomen door het Heilig Hartcollege. De vroegere pastorie werd omgevormd tot klooster voor de zusters.

Neogotisch getint hoekpand/Biekorfstraat met verankerde bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien), van circa 1914. Kenmerkend zijn de Brugse traveeën, waarvan de middelste uitloopt op een dakvenster met puntgevel. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei en steekboogdeur. Linker zijgevel met uitgewerkte schoorsteenaanzet.

Haaks aansluitende schoolvleugel van zeven + zeven latere traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien); het oudste gedeelte van circa 1919 telde oorspronkelijk slechts één bouwlaag, maar werd verhoogd met een tweede bouwlaag in 1946, zie bouwnaad; typisch rechthoekige ramen onder ijzeren I-latei, deels aangepast in het oudste gedeelte. Klassieke gevelaflijning met houten kroonlijst en baksteenfries.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Heist-op-den-Berg, schetsen 1914/18.
  • DE GREEF J., De H. Hartparochie te Heist-op-den-Berg, in 't Zwaantje, 1977, VIII, p. 48-57.