Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Vroeger landhuis achterin bakstenen muurtje met ijzeren afsluiting en dito hek tussen vierkante bakstenen pijlers gelegen met grote beboomde tuin, opgetekend in Landboek Leupegem 1783, doch aangepast in de loop van de 19de eeuw en circa 1900.

Onderkelderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken (leien) met dakkapellen en oeils-de-boeuf wellicht van circa 1900. Eenvoudige witbepleisterde lijstgevel uit midden 19de eeuw met geprofileerde belijnende puilijst en beraapte zijgevels op gecementeerde plint, links lage aanbouw van circa 1900 met oeil-de-boeuf, één travee en hoeklisenen met imitatiebanden. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempel. Middenrisaliet van circa 1900 met dakkapel met voluten en bekronend rondbogig fronton op dubbele geprofileerde pilasters met Ionische kapiteeltjes, op begane grond rechthoekige deur in omlijsting van imitatiebanden.

Sobere achtergevel met hoekrisalieten, brede rechthoekige vensters op begane grond met I-balken met rozetten, op tweede bouwlaag met getande rolluikkasten. Centrale vleugeldeur met arduinen treden.

Ten oosten en ten zuidwesten, stallen met oude kern; middenrisaliet met trapgevel als aanpassing van circa 1900.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja