Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Aan straat gelegen gemeenteschool en onderwijzerswoning uit de jaren 1860, tijdelijk gebruikt als gemeentehuis na 1918 en in de jaren 1950 uitgebreid. Bakstenen gebouw met baksteenfriezen en baksteendecoratie op gecementeerde plint. Centrale partij en flankerende lage vleugels, respectievelijk onder tent- en schilddaken (pannen). Middelste partij: twee traveeën en twee bouwlagen, lijstgevel en hoeklisenen, grote rondboogvensters met bakstenen waterlijst waartussen ruitvormige baksteendecoratie. Zijvleugels geopend door grote rondboogvensters met bakstenen waterlijst. In rechter zijgevel uitgebouwd met gecementeerde erker met tandlijst en houten uitgewerkte rolluikkasten.

Achterin gelegen dwarse vleugel met dakruiter.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 712.