Kasteeldomein Axelwalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Axelwalle

Beschrijving

Domein zogenaamd "Axelwalle", naar de vroegere burcht en later kasteel zogenaamd "Rotse" van de heerlijkheid Axelwalle. Geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840. In de 16de eeuw bezit van de familie de Mastaing, heren van Heurne en Eine; vanaf 1660 tot 1794 eigendom van de familie Hoobrouck, heren van Axelwalle, Asper, Zingem en Moregem. Paviljoentje uit eind 18de eeuw opgetrokken op omgracht vroeger opperhof met gevelsteen met het wapen van de heren van Hoobrouck, bestond tot 1977.

Naar ontwerp van architect A. Degeyter werd in opdracht van Dhr. Vindevogel het nieuw kasteel in 1978 groter heropgebouwd op kasteelsite (vroegere kelders bewaard); gerecupereerde materialen onder andere van het voormalige kasteel uit vroegere wallen in 1975 uitgegraven, oevers toen met beton versterkt en met bakstenen banden omzoomd, gevelsteen met wapen van het voormalig paviljoentje werd boven de poort geïncorporeerd. Brug leidend tot hoofdingang werd op oorspronkelijke grondvesten gebouwd. Groots domein langs twee lanen met kastanjebomen te bereiken, namelijk ten zuidwesten langs Axelwalle en ten noordoosten langs Zingem.

Deels bewaard gebleven stenen wapensteen van de Heren van Heurne gevonden in de wallen hangt nu in de inkomsthal.

• Hospitaalarchief Oudenaarde, Kaarten- en prentenfonds, nummer 27.
  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Kasteel Axelwalle in Heurne, Stenen Mysteries In De Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 99-102.
  • TULLEKEN-VANDEVELDE M.J., Axelwalle, een kasteel zoals geen ander, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 4, 1983.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja