Herberg Het Stadhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Stadhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herberg Het Stadhuis: gevel en bedaking linkerdeel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Ename

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "Stadhuis" en vroeger gemeentehuis; als "herberge het Stadhuys" vermeld in 1789. Zou opgericht zijn op de plaats waar voorheen de vierschaar gevestigd was. Breedhuis van aanvankelijk negen traveeën en één bouwlaag, heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achtste en negende traveeën gesloopt en naar verluidt in 1955 vervangen door nieuw rijhuis (nummer 188). Verankerde bakstenen lijstgevel met ijzeren ringen boven de plint, segmentboogvenstens met sponning en luikduimen in hardstenen hoekblokken.

Nummer 184 met sporen van okerkleurige kalklaag, vensters met hardstenen onderdorpels en houten kruiskozijnen en een brede korfboogpoort links met doorrit. Gewitte bakstenen achtergevel van vier traveeën met rechts afgeronde gevelhoek; vier per twee gekoppelde getraliede steekboogvormige opkamervensters, boven tweedelige tonvormig overwelfde kelder voorzien van buitenkeldertrap en een getralied keldervenstertje. Twee aaneenpalende opkamers met bewaarde rode vierkante tegelvloer en twee kleine schouwen (rug aan rug) met eenvoudig stuclijstwerk.

Nummer 186 met witte gevelbeschildering en verhoogde deuropening. In benedenkamer, overblijvend deel van vroeger café, houten bordestrap met balusterleuning en hoofdbaluster met bolbekroning.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 710.
  • DHOOP E., Ename in oude prentkaarten foto's en doodsbeeldekens, Oudenaarde, 1978.