Kruisbeeld in kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruisbeeld in kapel

Beschrijving

Kruisbeeld in open kapel op beplant omhaagd perceeltje tussen nummer 124 en 126. Toegang tussen twee lage gemetste vierkante pijlers met arduinen dekplaat aan de straat. Links Hulstboom en Tweestijlige meidoorn achter Taxushaag. Ondiepe kapel met driezijdige sluiting onder afgeronde zinken bedaking, waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw door de gezusters Schautheer, toenmalige eigenaars van het huis nummer 190 in dezelfde straat; gerestaureerd in 1984. Kapel opgericht op de plaats waar reeds vroeger een Kruis stond, zie vermelding "calvaire" op Ferrariskaart van 1771-1777. Grote rondbogige uitsparing in de beraapte voorgevel met omlijstende gewitte bepleisterde banden. Driehoekige frontonbekroning met okergeelgeschilderde beraping. Boog rustend op pilasters met spiegeldecoratie. Witbepleisterde rondboognis met hardstenen bodem en trap (drie treden). Vroeger gepolychromeerd houten Christusbeeld aan kruis met koperen herinneringsplaatje op voet met volgende inscriptie: "Deze kalvarieberg werd geschonken aan de/ par. werken St.-Laurentius - Ename door/ de H. Louis Bouckaert op 27.10.1983/ - Het Christusbeeld werd hersteld door de H. Andre Maes en plechtig ingewijd op Goede Vrijdag - 20 april 1984."

• Pastorie Ename, Liber memorialis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja