Industrieel gebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Industrieel gebouw

• is aangeduid als beschermd monument Industrieel gebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

Voormalig landelijk industrieel gebouw, vroeger horend bij een brouwerij en azijnfabriek, aldus vermeld op kaart van P. Vander Maelen (midden 19de eeuw). Vrijstaand breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag op souterrain, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw - aanpassing van oudere kern. Verankerde, gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Sporen van aanpassingen onder andere uitmetselingen tegen onderste deel van de lisenen die de tweede traveeën begrenzen. Drie halfcirkelvormige keldervensters, waarvan één gedicht (in linker travee). Vier segmentboogvensters met hardstenen lekdrempel op verhoogde begane grond. Rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting met fijn druiplijstje en steektrap (3 trappen). Merkwaardige overwelfde kelder rustend op zes rechthoekige pijlers met lijstkapiteel. Links aansluitend breed ijzeren toegangshek naar achtererf.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Volgens het beschermingsbesluit en het advies van de KCML dat mee werd betekend, heeft het pand een kern uit de 18de eeuw.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DO000926, Lijnwaadmarkt 34: woning (advies KCML, 1995)