Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Voormalige notariswoning uit eind 19de eeuw gebouwd voor notaris E.D. Janssens (1852-1910). Neoclassicistische bak- en natuurstenen villa met opvallend volume gelegen in ruime omringende beboomde tuin. Twee paar overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat en gewit ijzeren hekken in de haag aan de straat. Hoofdgebouw bestaand uit een hoog dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (kunstleien), voorzien van gewitte houten dakkapellen met driehoekig frontonnetje en van enkele oeils-de-boeuf. Lijstgevels op hoge sokkel in bossage en met hoekbanden in afgevlakte bossage. Rechthoekige muuropeningen met sterk markerende hoekstenen. Horizontale gevelgeleding door omlopende cordonlijsten. Borstwering en fries verrijkt met spiegels. Gewitte en op de hoeken gekorniste omlopende kroonlijst.

Links aansluitende vroegere conciërgewoning: lager volume van vier traveeën en één bouwlaag waarvan drie linkse traveeën onder mansardedak (kunstleien) met oeils-de-boeuf. Gevels in gelijkaardige stijl.

• DHOOP E., Ename in oude prentkaarten foto's en doodsbeeldekens, Oudenaarde, 1978.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja