• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Classicistisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Ename

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw, met oudere kern minstens uit laat-18de eeuw. Beraapte lijstgevel op hardstenen plint. Rechthoekige vensters in geprofileerde bepleisterde omlijstingen verbonden ter hoogte van de onderdorpels. Vensters van verhoogde begane grond met persiennes, bovenvensters voorzien van rolluikkasten. Centrale rechthoekige vleugeldeur met geometriserend getraceerd bovenlicht, gevat in een hardstenen omlijsting met oren op neuten en versierd met sluitsteen en guirlandes in de bovenhoeken; afgedekt door rechte kroonlijst. Steektrap met vier geprofileerde hardstenen treden. Bepleisterde geprofileerde daklijst onder houten kroonlijst op klossen. Linker travee storend verbouwd tot garagepoort. Beraapte achtergevel met eenvoudiger uitvoering, namelijk centrale lage deur met geometriserende tracering in bovenlicht, uitgespaard in hogere vlak omlijste deuropening. Twee kelders onder de achterste helft van de woning, oudste kelder onder twee rechter traveeën met tongewelf, links kelder met troggewelven. Vier marmeren schouwmantels waarvan twee met Lodewijk XVI-inslag (laat-18de eeuw?) en twee neoclassicistische. Gang en traphal met gemarmerde beschildering en zwarte decoratie, gesigneerd A.V.D. en gedateerd 1874 (?) onder venster traphal. Tussen de twee voorste bovenkamers bewaarde gepolychromeerde huiskapel, naar verluidt ingericht door priester M. Van der Straeten (eigenaar in het vierde kwart van de 19de eeuw en tot 1916).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja