• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Ename

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Ename

Beschrijving

19de-eeuws burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), met beperkte interieurelementen wijzend op de in oorsprong oudere kern van twee samengevoegde woningen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel in het perspectief van Enameplein. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, benedenvensters beluikt. Brede gedrukte korfboogvormige inrijpoort in rechtertravee met recent toegevoegde schamppalen; beglaasd bovenlicht met decoratief traliewerk. Breed aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, vlakke fries en geprofileerde daklijst. Begroende achtergevel en lage haakse zijdelingse aanbouw met gevelberaping en gewitte bepleisterde platte banden rondom de muuropeningen. Opvallend centraal groot rondbooglicht van traphal voorzien van geometriserende ijzeren tracering.

Interieur in tweede helft 19de eeuw verrijkt in neoclassicistische stijl voornamelijk in twee kamers aan de straatkant: marmeren schouwmantels en weelderige stucdecoratie van plafond met bepleisterde moerbalk van oude kern. Doorrit met gekante rode en donkergrijze bakstenen vloer gelegd in dambordpatroon en poort in achtergevel met decoratieve beglazing. Naar verluidt oude haard schuilgaand achter valse wand met schouw tussen kasten in achterkamer. Grijze natuurstenen keldertraptreden en keldervloer.

Ingekorte kwartronde serre achterin de tuin. Rechts kleine zijdelingse aanbouw met vroegere paardenstal.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja