Jachthuis Speelhof

Beschrijving

Ten noordwesten voormalig jachthuis, achterin begraasde tuin gelegen, naar verluidt zogenaamd "Speelhof" en "t Wit Kasteelke". Qua inplanting opklimmend tot 1683-1687 (zie Landboek Eine). Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen gebouw met zandstenen muurbanden en hoekblokken op eerste bouwlaag wijzend op de traditionele kern. Voorheen gewitte gevel. Begane grond met latere rechthoekige muuropeningen en houten latei, hoge deur onder bovenlicht, vierde travee; lagere deur met houten latei. Rechter zijgevel met vlechtingen en twee rechthoekige vensters, muurvlechtingen in gedateerde linker zijgevel; jaarankers 1728 wellicht verwijzend naar toegevoegde bovenverdieping. Links aanbouwsel onder lessenaarsdak. Tweede bouwlaag met alternerend blinde rechthoekige vensters, later aangebracht (zie lager zittende ankers). Thans in verval.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja