Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Groots onderkelderd herenhuis in opdracht van Dhr. Claeys-Bouüaert gebouwd circa 1910 en achterin grote volledig ommuurde beboomde tuin gelegen.

Zeven traveeën en twee bouwlagen gescheiden door een geprofileerde cordon onder gewolfd schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat). Bakstenen lijstgevel met muizentand, klassiek hoofdgestel en hoeklisenen, versierd met gele baksteenlijsten op gecementeerde plint. Middenrisaliet van drie traveeën. Rechthoekige vensters met opvallende latei, op de tweede bouwlaag met druiplijst. Rechthoekige deur onder bovenlicht. Klein poortje in ommuring leidt naar de tuin van Nestor de Tièrestraat nummer 128. Lage latere aanbouw tegen achtergevel onder mansardedak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); deurportiek en brede vensters.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja