Station Eine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Eine

Beschrijving

Landelijk voormalig stationsgebouw op de lijn Gent-Ronse, in het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd ter vervanging van het oude station, zwaar beschadigd in 1918.

Langgerekt gebouw onder afgewolfde bedaking (pannen, nok loodrecht op de straat) met asymmetrische gevelindeling, uit bruine baksteen opgetrokken geleed door gele baksteenbanden op arduinen plint. Centraal gedeelte van één bouwlaag, links geflankeerd door een risaliet, rechts door volume van twee bouwlagen. Getoogde gekoppelde muuropeningen; arduinen aanzetstenen en -dorpels. Deur gevat in klein portaal onder afgewolfd lessenaarsdak (leien). Klimmend dakkapelletje in centraal gedeelte aan de spoorwegzijde.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja