erfgoedobject

Maalderij

bouwkundig element
ID
27462
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27462

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op de plaats van de "Meesmolen" werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw de mechanische maalderij Vanderlinden opgericht, zie initialen D L op de achtergevel, V is verdwenen. Deze bleef in gebruik tot 1972, sedertdien aangepast en gebruikt als woonhuis en verzekeringskantoor. Alleen de maalstenen zijn behouden. Voormalige maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Witgeschilderde verankerde gevel op gecementeerde plint. Lunetten met ijzeren tracering op de halve bouwlaaf en rechthoekige muuropeningen. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met grijsgeschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis, plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in nis.

  • VANDEPUTTE J. Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 229-230.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.